Svar på en kommentar:

2012-04-21 @ 22:05:46 Permalink Svar på tal Kommentarer: (1)
Denice, puera.blogg.se:
Jättebra blogg, bra värderingar!
Ni diskuterar ganska mycket om Ponnyakuten va? Tycker ni att man bara skämmer ut sig för att man söker? är det inte bra att man faktiskt tar hjälp? :) Sen kanske det inte är den bästa lösningen, tex som med Musse. Men med lastproblem tex?

Jag kommer fortsätta att följa bloggen! :D

Hej Denice! :)
Tack för att du uppskattar vår blogg & tack för dina frågor också.
Jag tycker självklart inte att det är något efl med att söka till ponnyakuten; det är inget som man skämmer ut sig genom. Jag har själv haft problem med min fd. ponny; Pamela (Goldie) & var tvungen att ta till hjälp. Så det är jättebra att man tar emot hjälp & vill lära sig.
Dock är jag inte nöjd med vissa av metoderna som används i Ponnyakuten. Jag följer inte Ponnyakuten slaviskt men när det kommer till lastproblemen tycker jag (av det jag sett) är fungerande metoder. Lite synd bara att lastproblemen återkommer år efter år, det blir lite "tjatigt".

De flesta av problemen som syns i Ponnyakuten beror på bristande kunskap av ryttaren, vilket som egentligen inte är någon kritik - för jag själv vet ju inte allt om hästar, MEN det är tragiskt att vissa kunskaper jag ser som grundläggande saknas hos vissa av ryttarna. De har inte den förståelsen jag önskar att alla hade för hästarna & skapar därför problem för både ryttare & häst.

Är lite trött när jag skriver det här, men jag hoppas att du, Denice & ni övriga läsare förstår min poäng, haha. Annars är det bara att fråga igen!  ;D
/isabel

Gör dig själv till en värdig ledare.

2012-04-16 @ 00:27:02 Permalink Texter Kommentarer: (1)
"Varför är det så otroligt svårt att kliva av hästen ta ett steg tillbaka och fundera ut vart problemet ligger?
Och är det i brist på ledare. Så är att slå hästen över hindret inte att bli ledare det är bara att tvinga den över. Kliv ner på marken, jobba med dig sjäv, gör dig själv till en värdig ledare. Visa hästen från marken och jobba på er relation. Tills du förtjänar att få den rollen då kommer hästen hoppa frivilligt om du ber den.
Att folk inte ger sina hästar mer tid och en chans att bygga upp något är tragiskt.
Inte sagt att man ska stå och "hoppa lilla bubben" nej utveckla dig själv och bevisa för hästen att du är pålitlig, kunnig och vill den väl. Så kommer den ge dig den tilliten.
Ja det tar tid. Men varför kan man inte ge hästen den tiden?"
- skrivet av tjejen som driveer bloggen http://mos410.blogg.se/
Citatet är en bloggkommentar jag hittade när jag surfade runt. Vad själva bloggen heter eller vad ämnet handlade om känns mindre viktigt, för just de där orden har man nytta av oavsett i vilken situation man befinner sig i när man jobbar med hästar. "gör dig själv till en värdig ledare" - jag kunde inte sagt det bättre själv.
Vad är det som händer med ridsporten egentligen? Varför försvinner allt fokus på att det är vi människor som felar och istället börjar allt fokuseras på att det är hästen som felar? Varför är det inte fler som tänker som den här tjejen? För det är ju alltid vi som gör fel. Vi människor. Hästar är hästar och de gör aldrig saker för att vara elaka. De följer bara sina instinkter och vill inget hellre än att ha en människa som förstår dem och ser dem.

Svar på tal

2012-04-05 @ 21:23:36 Permalink Svar på tal Kommentarer: (0)

"Linn" skriver:
Men snälla, den där ponnyn har de så sjukt bra i jämförelse med många andra ponnys här i världen. Star (lisa mellerts förra) Var jäkligt välskött, den kom importerad till sverige o fick med all säkerhet ett jäkla mycket bättre liv här än där den kom ifrån! Har sett hur de hanterar utländska ponnys o i jämförelse kan man säga att vi lindar in våra i bomull. Hästarna mår bra av att ha ett jobb, en uppgift, ibland har de en tuff dag på jobbet precis som vi människor.. att låta en häst vara häst i det fria är precis som att sätta ut en tamkanin på gatan, den skulle troligtvis dö illa kvickt, så to the point, Musse har nog ett himla trevligt liv!!

Den här typen av kommentar får man höra väldigt ofta när man är emot vissa saker i ridsporten. Häst"älskare" älskar att jämföra t.ex. ridskolehästarnas liv med en plågad travhäst i ett annat land eller kanske en världsberömd hopphäst med en vanskött ponny på en bakgård i USA. Sedan säger de "Så sluta klaga på våra hästar när det finns hästar som har det mycket värre!!". Då undrar jag, ska vi sluta försöka hjälpa hundar som aldrig får gå ut på promenad och sitter i en liten hundbur större delen av dygnet eftersom det finns hundar som blir misshandlade mycket brutalare varje dag någon annanstans? Ska vi sluta hjälpa tjejen som har kronisk huvudvärk eftersom det finns en cancersjuk tjej någon annanstans?

Och du Linn, tror du att Musse tänker såhär "Äsch jag har det rätt bra, för det finns ju hästar som har det värre". Tror du på fullaste allvar att han inser det? Det är klart att Musse har det bättre än många andra, men det betyder inte att han är en välmående häst.

Sedan så är det också oerhört vanligt bland häst"älskare" att skriva "Hästen hade mått sämre om man släppt ut den i det fria!!" som svar på tal när någon klagar på ridsporten. Har vi någonsin skrivit att man ska släppa ut alla hästar i det fria? Vad i hela friden får dig att tro det Linn? Har du ens förstått poängen med det vi skriver? Och har du hört talas om att en häst kan må psykiskt dåligt även om den mår fysiskt bra?

Man KAN behandla hästar på ett bättre sätt, utan våld eller hot om våld, och det är det vi menar. Vi menar inte att man ska riva alla staket och låta hästarna springa fritt, och det är oerhört störande när folk vägrar se poängen med våra inlägg och bara viftar bort våra åsikter med att vi är dumma i huvudet och vill att man ska släppa alla hästar fria. Vi vill visa att ridsporten inte är så himla trevlig alla gånger. Vi har aldrig sagt att en häst lever ett långt och lyckligt om man öppnar grinden och låter den springa iväg.

Dålig uppdatering under påsklovet.

2012-04-05 @ 12:34:12 Permalink Allmänt Kommentarer: (0)
Hejsan, jag är då den "kära kollegan" hehe.
Jag kommer ha fullt upp på påsklovet, så därför kommer nog bloggen att vara mer eller mindre pausad. Jag kommer i vilket fall inte ha tiden att uppdatera, eftersom det tar så pass lång tid som det tar att skriva ett inlägg. Men efter påsklovet är jag tillbaka igen! Glad påsk!
Ni är som sagt välkomna att skicka in tips till [email protected] eller lämna en kommentar.

Lite svar på tal.

2012-04-05 @ 00:00:27 Permalink Allmänt Kommentarer: (0)
Vill börja med att säga hej till alla våra nya läsare, haters & lovers. Besöksrekord idag efter att vi startade upp bloggen igen ;)

Sedan har vi fått två kommentarer bara idag med "Hahahaha lol" av en läsar som kallar sig D & "hahahah säger jag bara." från Anonym. För det första får ni hemskt gärna kommentera med namn & om ni ev. har en blogg.
Sure, ni får tycka att vi är fjantiga, patetiska & överdrivna. Fine, vi kan inte tvinga er till att tycka om oss. Men det vi skriver har vi källor, lagar & bevis för så det är inte bara struntprat som vi tar från luften. Vi båda lägger ner tid varje dag på att läsa hästbloggar, PDF-filer & annan fakta för att kunna bygga upp inlägg. Till skillnad från "Ponnysanning" som själv skrivit att de inte lägger ner så mycket tid på bloggen då de får in de mesta av tipsen, så gör vi allt själva.

Blir i alla fall väldigt besviken på dagens hästmänniskor (vissa) som tyvärr inte ser hästen & individen bakom. Det händer allt för ofta & jag kan vittna om flera fall, därbland min fd. ponny Pamela som blivit så misshandlad att hon har men för livet.

Ska lägga mig & sova nu. Är hos min pappa i Skellefteå nu så vet inte hur det blir med uppdateringen, men annars har jag ju min kära kollega som säkert uppdaterar!


"Ponnysanning" & läsare skämmer ut sig... igen

2012-04-04 @ 09:11:20 Permalink Sanningen bakom storbloggarna Kommentarer: (2)
http://www.ponnysanning.se/?p=6858#comments

Först läser man Ponnysannings inlägg. De säger att de "Tycker detta var lite överdrivet egentligen". Redan där börjar jag fundera på vad den här bloggen håller på med egentligen. De visar ingen respekt mot hästar när de påstår att en häst som blir dragen i munnen tycker att det är roligt, och det lägger upp failbilder som inte alls ser särskilt trevliga, eller roliga, ut. Sedan läser man kommentarerna, och då tappar man hoppet för ridsportens framtid. Citat från en läsare som kallar sig Madde:

"Det där var faktiskt pinsamt!!

Om ägare&/ryttare inte kollat hästen hos veterinären först är det upp till dem. Det kan inte ”ponnyakuten” stå för..
Isånt fall är det ju namninsamling mot ryttare/ägare dem ska göra…

De som söker till ponnyakuten har ju bara väldigt ouppfostrade ponnyer vilket i sånt fall är bra mycket värre!
Det är ju faktiskt inte så att hästen tar skada av det dem visar på ponnyakuten…

Sämst namninsamling enligt mig!"

 

Till Ponnyakuten söker man om man har problem med sin häst, och problem skapas av brist på kunskap. Man märker tydligt att flera av deltagarna inte kan någonting alls om hästar. Allt handlar om att flänga runt på hästryggen för vissa av deltagarna, och man kan ibland misstänka att okunniga föräldrar köper en dyr häst till sin dotter eller son, och sedan blir det lite jobbigt när de inser att de knappt vet hur man tar hand om den. Hur himla svårt kan det vara för Ponnyakuten att kräva veterinärbesiktningar? Tar man på sig ansvaret för att hjälpa en häst så tar man också på sig ansvaret för att veta om den är frisk eller inte. Ponnyakuten kan inte säga "kom hit så löser vi dina problem" när de inte ens bryr sig om att kolla upp om hästen är frisk eller inte. Ta Star som exempel. Det är inte så konstigt att han bockade eftersom han hade ryggproblem, vilket man kom på långt, långt in i programmet.. Och dessutom, tror du på allvar att en häst inte tar skada av att bli fysiskt och psykiskt misshandlad? Tror du på allvar att Musse mår bra och bara gör så för att vara dum? Jag orkar inte ens skriva om hur hästar fungerar, för sådana inskränkta människor som du kommer ändå inte lyssna.

Sara Wahlund, http://stallgrasma.blogg.se/ skriver
"Nej håller verkligen inte med! Så jäkla töntigt av dom att starta denna namninsamling!!"

Hur kan man ens säga att det är töntigt? Hur gammal är du Sara, 14 år och äger en b-ponny som går på pelham och varenda hjälptygel som finns i världen? Jag skulle hemskt gärna vilja att du utvecklar det du skrev, och på vilket sätt det är töntigt att vara emot djurmisshandel. Du bidrar till en mörkare ridsport.




Alizée Froment & Mistral

2012-04-03 @ 17:43:00 Permalink Videoklipp Kommentarer: (1)

I denna video rider den franska dressyrryttaren Alizée Froment sin häst Mistral med bettlös träns samt utan sadel. Vad jag kan se använder hon sig inte av spö eller sporrar i denna video heller (jag säger inte att det är dåligt att ha sporrar och spön, för det kan användas på ett bra sätt, men tyvärr används det allt för ofta fel).
Hon visade dessutom upp ett grand prix-program i dressyr inför Global Dressage Forum, helt bettlöst!



Ridskolor

2012-04-03 @ 15:03:00 Permalink Texter Kommentarer: (0)
Alla hästmänniskor är bekanta med begreppet "ridskola", vilket de flesta även gått på, därbland även jag. Jag har ridit på tre olika ridskolor varav endast det var en jag kunde hitta något positivt i. Jag ska återkomma till dessa tre ridskolor lite senare.

År 2009 bestämde sig Djurens Rätt för att göra en enkätundersökning riktad mot ridskolor. E-post till 200 ridskolor skickades ut & 42,5% (85 stycken) av dem svarade. Undersökningen gav detta resultat:
• 72 procent av ridskolorna hade hästar som stod i spiltor.
• 75 procent av ridkolorna köpte hästar från hästhandlare.
• 64 procent av ridskolorna svarade att de hästar som lämnar ridskolan avlivas.
• Trots att halm som strömedel har visat sig minska uppkomster av stereotypa beteenden var det endast 26 procent som använde sig av det. Det vanligaste var att använda spån och torv som strömedel.
• Endast 12 procent av ridskolorna kunde tänka sig lösdrift som ett alternativ för alla hästar. Det var 16 procent som kunde tänka sig det för en del av hästarna, medan 69 procent svarade att de inte alls kunde tänka sig lösdrift som ett alternativ.
• 99 procent av ridkolorna släppte hästarna på bete under sommaren.

Detta resultat anser jag är både skrämmande och deprimerande. Att 64% av ridskolorna svarade att hästarna som lämnar ridskolan avlivas är i min syn helt orimligt. Bara för att en häst inte trivs på ridskolan, eller blivit för gammal för att klara av de hårda dagarna (där de rids i alla fall två lektioner) betyder det inte att den inte kan användas till annat, eller ha rätt till att leva.
Det är som om vi skulle bestämma att när vi människor går i pension ska de avlivas. Detta skulle naturligtvis vara orimligt och väcka extremt starka reaktioner, samt vara ett lagbrott, men i princip är det samma sak att avliva pensionärer som att avliva gamla ridskolehästar/hästar som inte trivs på ridskola.
”Vi säljer aldrig våra hästar som arbetat i verksamheten vidare. När de inte fungerar längre i sitt dagliga jobb, fungerar de ingen annanstans heller, varför de går till slakt. Hästar som har inarbetade rutiner blir olyckliga när rutinerna ändras.” Så löd ett av svaren Djurens Rätt fick i sin enkätundersökning.

Det kommer även fram av Djurens Rätt's granskning att hästarna som står på Flyinge år 2009 bara fick mellan tre och fyra timmars utevistelse dagligen. Denna vistelser skedde dessutom i små rasthagar där hästarna oftast fick gå en och en.
Christian Magnusson svarade såhär när Djurens Rätt frågade honom om utomhusvistelsen för hästarna:
"– För vår verksamhet på Flyinge, med hästar som går i dagligt arbete, är 3–4 timmar utevistelse i rasthage acceptabelt."
Visserligen rids dessa hästar också, men det är inget giltigt argumen för att bara låta dem stå ute tre - fyra timmar per dag. Även om de rör sig när de rids, så är det ändå inte samma sak som att få gå fritt ute i en ordentlig hage.

Källa: http://www.djurensratt.se/sites/default/files/hastrapport_0.pdf


År 2000 började jag rida på ridskola och jag var  5 år gammal och liten som en mygga. Från början fick jag rida en shettis vid namn Pontus, och vid ett fåtal gånger ett russ jag inte minns namnet på. Men när jag och min grupp var inne på början av vår andra termin/slutet på vår första blev saker och ting annorlunda och jag fick ett flertal gånger rida stallets största häst/andra av de större hästar. En av de gångerna jag red stallet största häst skulle vi få prova på att hoppa. Visserligen var hindret inte alls högt, men att jag, fem år och liten som en mygga skulle hoppa det själv med stallets största häst, ja ni hör ju själva hur det låter. Lektionen slutade med att i alla fall en föll av, och hon satt också på en av de större hästarna. Samma sak första gången vi skulle galoppera satt jag och flera andra på några av ridskolans största hästar, även där ramlade eleverna av.
Det är inte vad jag skulle kalla en säker ridning för vi som elever. Jag tycker också det var oansvarigt av ridskolan att låta stallets känsligaste och hetaste häst gå med på våra lektioner, det var dels inte säkert för ryttarna men hästen kan inte heller mått bra av det. Hon som var så känslig fick stå ut med skumpiga nybörjare som bankade i sidorna och drog i munnen. Det var inte konstigt att det var henne flest elever ramlade av från.

På en annan ridskola, finns det än idag kvar hästar som stod uppstallade där när mina äldre syskon (födda -83 &-85) var aktiva där i sin ungdom, så ni kan ju tänka er hur gamla och utslitna de hästarna måste vara.

Ridskolor är en bra sak tycker jag, men dagens ridskolor är helt fel. Ridskolorna ska lära barnen hur de ska behandla, bemöta och sammarbeta med hästarna vilket dagens ridskolor inte lär ut på rätt sätt. Det är ridskolorna som lär ut de flesta av framtidens hästmänniskor och i och med det blir jag inte förvånad om framtiden kommer bli mörkare för ridsporten.

Lagar och Musse från Ponnyakuten.

2012-04-02 @ 16:11:06 Permalink Lagar Kommentarer: (2)

Djurskyddslag (1988:534)
Grundläggande bestämmelser om hur djur skall hållas och skötas:

2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

3 § Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn.

5 § Djur får inte överansträngas. Inte heller får de agas eller drivas på med redskap som lätt kan såra eller på annat sätt skada djuret.

9 § Om ett djur är sjukt, skadat eller på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, skall djuret snarast ges nödvändig vård, vid behov av veterinär eller andra åtgärder vidtas, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret måste avlivas omedelbart.

 

Föreskrifter och allmänna råd om träning och tävling med djur.
SJVFS 2011:24, Saknr L17 Tävling med djur och förevisning av djur

17 § Djur får inte tränas för eller användas vid tävling på sådant sätt att de utsätts för lidande.Föreskrifter och allmänna råd om träning och tävling med djur. SJVFS 2011:24, Saknr L17

2 kap. 1 § Ett djur som tränas för eller används vid tävling, ska vara fritt från skada och sjukdom som kan antas förorsaka lidande.

2 kap. 2 § Den som tränar eller tävlar med ett djur får bara ställa sådana prestationskrav på djuret som är anpassade till det enskilda djurets fysiska och psykiska förmåga.

2 kap 3 § Utrustning, hjälpmedel eller metoder får inte användas på sådant sätt att det medför skada eller annat fysiskt eller psykiskt lidande för djuret.

3 kap. 1 § Den som anordnar en tävling ska se till [1.] "att bara sådana arrangemang hålls där tävlingsformen i sig inte innebär en förutsägbar risk för att de deltagande djuren utsätts för eller kan antas bli utsatta för skada eller annat lidande."



Det är idag dessa lagar vi har i Sverige och som vi ska följa när vi handskas med djur. Men ju fler av lagarna jag läser, ju mer ledsen blir jag då jag inser att dessa lagar inte följs.
För att ännu en gång dra upp Ponnyakuten och Musse (det är en aktuell källa och många hästmänniskor är insatta i detta).
Den mest uppenbara lagen som de bryter mot i hanteringen av Musse är:

Föreskrifter och allmänna råd om träning och tävling med djur.
SJVFS 2011:24, Saknr L17 Tävling med djur och förevisning av djur

2 kap 3 § Utrustning, hjälpmedel eller metoder får inte användas på sådant sätt att det medför skada eller annat fysiskt eller psykiskt lidande för djuret.

Behandlingen som Musse utsätts för medför både fysiskt och psykiskt lidande. De sätter skänklarna längre bak därför att hästen är känsligare där (läs: det gör ondare där), kraftiga sparkar för att få honom att gå framåt och sist men inte minst rapp efter rapp med spöet.

”Han visar ingen respekt mot dig så vi kan inte vara snälla med honom över huvudtaget” säger tränaren vid ett tillfälle. 
Detta utlåtande anser jag är rent utsagt korkat  och speciellt när det sägs i ett program där barn och ungdomar ska lära sig hantera hästar på "rätt" sätt.

Isabelle säger också att det var skönt att se att Musse kunde hoppa så att han inte hade ont eller så efter att Philip Carey fått Musse att hoppa en bana. Visserligen är Isabelle inte så gammal, men trots det saknar hennes uttalande sanning. Här är ett utdrag från en artikel skriven av Stormy May från 2008 (som visserligen handlar om hästens rygg, men det är inte helt omöjligt att Musse har problem med sin rygg):
"En sadlad häst har ingen chans att flytta denna vikt för att lindra obehaget. Han försöker förmodligen berätta för oss på andra sätt genom att "bråka", ta ett kortare steg, lägga öronen bakåt, vifta med svansen, försöka klia sig på staketet eller bocka. Alla dessa teckan bör ses som helt ärliga försök att lindra smärta. Oftast fortsätter hästen lugnt och självdestruktivt med sitt arbete, i vetskap om att konsekvenserna av att visa några tecken på ryggont kommer att bli en starkare smärta i munnen, på huvudet, revbenen eller flankerna, förmodligen i kombination med en längre session under sadel. Hästar är mästare på att lära sig "klara av" och de flesta kommer snabbt att upptäcka exakt vad som krävs för att överleva."

Skriv på ni också!

2012-04-02 @ 15:22:55 Permalink Allmänt Kommentarer: (0)
Djurens rätt har skapat denna namnlista för att protestera mot de ovärdiga metoderna i Ponnyakuten. I informationen tar de mest upp om denna säsongs ponny Musse, men även om Star från andra säsongen. Tycker du att de använde sig av felaktiga metoder på Musse & Star - SKRIV PÅ!

All info finns, samt namnlistan finns här:
http://www.namnlista.se/uppropprotest-mot-ovardiga-metoder-i-ponnyakuten/

RSS 2.0