bilden talar för sig själv

2011-07-26 @ 12:00:00 Permalink Bilder Kommentarer: (0)


Fördomar.

2011-07-25 @ 22:51:21 Permalink Texter Kommentarer: (0)
För att hästvärlden ska bli en bättre plats för hästarna måste vi människor ändra på oss. Vi måste inse att vi inte är perfekta, och vi måste försöka sluta ändra på alla andra istället för på oss själva. Hur många dressyrryttare klagar inte på travsporten, hur många westernryttare klagar inte på hoppsporten? Nu menar jag inte att det är precis så, men ni förstår hur jag menar. Hästmänniskor som tillhör en viss gren klagar gärna på en annan gren, när de själva inte är så mycket bättre.

Det klagas gärna ofta och mycket på travsporten så vi kan ta den som exempel. Jag är helt säker på att många travhästar har det mycket bättre än vissa hopp eller dressyrhästar. Alla travhästar lider inte av magsår och av hård press, många travtränare låter hästarna blir ridna i skogen några veckor om de inte klarar av pressen. Travsporten är som vilken hästgren som helst, men vi som rider på våra hästar istället för att köra dem finner det enklare att klaga på det som ligger långt ifrån vår egen gren. Ja, många hästar går sönder fysiskt och psykiskt av travsporten, men hur många hopphästar springer inte runt med bett och hårt spända nosgrimmor dagarna i ända? Hur många dressyrhästar står inte i en liten frimärkshage och pressas stenhårt för att utföra rörelserna perfekt? Ingen hästmänniska är perfekt, och det är först när man förändrar sig själv som man sedan kan försöka få andra att ändra sig.


Vanliga argument för trav/galoppsporten!

2011-07-02 @ 15:04:01 Permalink Allmänt Kommentarer: (1)


”De flesta travhästar är oerhört välskötta och mår jättebra!”

Vad menas här med välskötta? Att de är stallade på moderna anläggningar, pysslas om och ryktas i timtal och har noga uträknade foderstater, är inte detsamma som att de får leva goda hästliv. Hästar är inte anpassade för att springa i högt tempo i trav, deras kropp håller helt enkelt inte för det. De får skador i ryggar och framknän, samtidigt som forskning visar att en majoritet av alla travhästar har magsår. Vi tycker inte det är förenligt med ett gott hästliv.


”Jag känner en kusk som behandlar sina hästar jättebra! Dra inte alla över en kam!”

Det finns säker ett stort antal hästälskare som sysslar med travsport. Det gör dock ingen skillnad för hästarna om kusken/tränaren vill dem väl, när de samtidigt är en del av systemet. Ett system som tvingar dem att springa sönder sina kroppar och som innebär att de flesta travhästar slaktas på grund av dåliga tävlingsresultat.



”Man ser på hästen om den mår dåligt!”

Nej, det gör man faktiskt inte alltid. Det finns gott om exempel på hästar som obducerats och där man funnit invärtes skador, trots att de varit framgångsrika på tävlingsbanan. Det mest kända exemplet är Humorist, en galopphäst som var mycket framgångsrik men som levde hela sitt liv med bara en lunga! Han njöt säkerligen inte av sitt jobb, särskilt inte när han till slut dog i sin box efter ett stort lopp.

En majoritet av alla trav- och galopphästar har magsår – trots detta så springer de! Stereotypa beteenden som krubbitning och boxvandring är också mycket vanligt hos dessa hästar – till följd av stress.

Man kan absolut inte luta sig tillbaka i sulkyn och köra på under förevändningen att "det märks på hästen om den inte vill springa". Detta stämmer inte! Flera studier visar att travhästar springer lopp trots magsår och blödande lungor. Banveterinärerna vittnar dessutom om att många travhästar springer under smärta, antingen i benen, ryggen och/eller i munnen.



"Hästar tycker att det är roligt att springa" "Hästar tycker det är kul att springa, det ser vem som helst!" "Hästar älskar att vinna, de känner stolthet och njuter av ära och berömmelse!"

Hästarna springer med största säkerhet inte för att det är roligt utan för att de har lärt sig att det är vad som förväntas av dem. Det är fullständigt onaturligt för hästar att springa i maxtempo i andra situationer än när de flyr i panik och det är inget som de roas av.

Om det vore så roligt borde man kunna se vildhästar (eller hästar på bete) spontant tävla mot varandra i maxtempo, men det ingår inte i hästens naturliga beteende att springa på det sättet. Att hästar skulle tycka det är roligt att springa i maxtempo har forskningen inte kunnat bevisa, och man kan inte förutsätta det bara för att de faktiskt springer. Givetvis kan hästar uppskatta att springa i hagen tillsammans i kortare distanser, t ex i stora sommarhagar, men då är det inte maxtempo.

Vad man gör vid trav- och galopptävlingar är att exploatera deras starka flykt- och flockinstinkter vilka utgör hästens främsta försvarsmekanismer mot fara. Trav- och galopphästar har dessutom avlats för extremt stor flyktinstinkt (något som i sportens kretsar ironiskt nog kallas för "löphuvud") och springer därför att de är avlade och tränade att göra det. Ingenting tyder på att de skulle njuta av det. Det ligger inte i hästens intresse att vinna och uppmuntran kan den få av vilken tränare/hästskötare som helst.

 

källa: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/hast/trav-galoppsport/argument#ixzz1Qx6nvN3n


/isabel

RSS 2.0