Ponnyakuten och Musse.

2012-03-23 @ 16:35:52 Permalink Texter Kommentarer: (4)

Hejsan. Jag är rätt säker på att många av er kollar på Ponnyakuten, och idag tänkte jag prata om ett speciellt fall som gör mig oerhört ledsen att se. Det handlar om ridskoleponnyn Musse som inte vill hoppa. För er som inte alls är insatta kan ni kolla på det här klippet, spola fram till 12:30 ungefär.  
http://svtplay.se/v/2745708/ponnyakuten/18_3__del_10_av_16





Jag blir så otroligt ledsen. I ett tidigare avsnitt får Isabelle rådet att lägga skänklarna längre bak på hästen, för att den är känsligare där. Det gör med andra ord mer ont för Musse att bli sparkad där. Som ni själva kan se får Musse utstå både hälar i sidorna och slag med spöet och ryck i munnen av den "duktiga" ryttaren Philip Carey. Jag får ont i hjärtat.

Är det ingen som har funderat på varför hästen gör som den gör? Förutom Isabelle som skämtsamt säger

med ett fnitter. Det är ett så dumt uttalande att jag tappar ytterligare hopp för ridsporten. Visst, Isabelle är inte så gammal men det är sorgligt att unga ryttare uppfostras till den synen på hästar. Musse står på ridskola. Alla hästar trvis inte på ridskola. Är det ingen som har funderat på att de kan vara där skon klämmer, ingen som funderat på att faktiskt sälja Musse så att han slipper ridskolan? I ett tidigare avsnitt säger även någon som äger eller jobbar på ridskolan att Musse jämnt förstör hopplektionerna eftersom han inte vill hoppa. Men herregud. Varför i hela friden säljer ni inte ponnyn eller låter honom åtminstone skippa hopplektionerna om ni nu har så "dålig ekonomi att ni inte kan sälja"?

Ingen häst gillar att bli slagen, och alla hästar krånglar av en anledning. Om Musse är "bortskämd" så kanske ridskolan är fel plats för honom, för han kommer ju fortsätta "skämmas bort" av yngre ryttare som inte kan. Och varför ska han bli slagen för att han står på en plats där han inte trivs och där han får ta över ledarrollen när mindre kunniga ryttaren ska rida? Var någonstans är det rättvist mot hästen?

Hela den här grejen med att unga uppfostras till att slå hästar och kunna avfärda det med att "han är dum och man måste visa vem som bestämmer" är så vidrigt att jag mår illa. Ser ingen vad som händer? Är det ingen som hör hur dumt det låter, att vi tvingar en häst att bli riden och sen slår vi dom när dom inte gör som vi vill. De har inte valt det själva, det är inte deras jobb att bära oss. Det är vi som tvingar på dem ett jobb vissa av dem inte ens vill ha. Och nej, jag säger inte att man ska släppa alla hästar fria och bla bla bla, som ni som är anti humanare metoder jämnt säger att vi som klagar på er ridsport propagerar för. Men tänk lite för guds skull.

Fundera en minut på en lösning som inte går ut på att slå hästen och få den att göra saker bara för att den vet att det gör ont annars. Fundera en minut på orsakerna till varför hästen gör som den gör. Hur svårt kan det vara? Musse är ingen lycklig häst. Varför ska han bli slagen pga det?


Kommentarer:
Postat av: Julia

har tänkt exakt samma sak!

2012-03-29 @ 21:35:51
URL: http://rsjulia.blogg.se/
Postat av: Sofie

Bra skrivet! Du satte ord till mina tankar!

2012-03-29 @ 22:54:06
Postat av: Josäfin :>

Galet bar skrivet!

2012-03-30 @ 15:19:51
URL: http://jossanamigo.blogg.se/
Postat av: Anna

Hej. Håller med till punkt o pricka ang musse i ponnyakuten. Tycker det är fruktansvärt att de visar på tv för barn att man måste sparka hårdare i sidan( dessutom med sporrar) samt använda pisken hårdare! Musse kommer ju knappast associera hoppning till något positivt. Kan ge mig tusan på att han har ont i sin framdel eller helt enkelt varit med om något obehagligt med bommar. Jag är själv ridinstruktör o driver en " hästskola" och gissa vad barnen i stallet tittar på? Jo ponnyakuten med bortskämda barn som har hästar de inte klarar av med nosgrimmor skarpa bett o konstant tvång av deras hästar. Tycker ponnyakuten verkligen skulle behöva en hästexpert som tränar nh ex Leslie Desmond el liknande. Så att barnen får lära sig vett och att låta hästen va häst. Tack för en mkt bra blogg. Den behövs,VERKLIGEN!

2012-05-05 @ 19:02:55

Skriv din kommentar här under::

Namn:
V.I.P

MSN: (publiceras ej)

Din blogg:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0