Ifrågasätt er själva istället för er häst.

2012-03-31 @ 17:42:01 Permalink Texter Kommentarer: (0)


Många hästar vill inte bli fångade i hagen. Många hästar vill inte att man ska hoppa upp på dem. Många hästar vill inte bli tränsade. Många människor har tendensen att tänka "Dumma häst" och låta ilskan rinna över så fort hästen protesterar. Men tänk om de istället hade tagit tre djupa andetag och tänkt "Vad gör jag för fel?". Alla är väl överens om att hästen inte går runt och tänker "Hahahah nu ska jag vara dum och inte låta någon hoppa upp på mig hahaha kul". Hästar protesterar alltid av en orsak. Den meningen har väl använts tiotusentals gånger av hästmänniskor världen över, men hur många funderar egentligen på meningens betydelse? Det är väl ganska självklart att hästen till slut inte vill att man ska hoppa upp på den om den vet att det snart kommer göra ont och den kommer tvingas gå runt i en cirkel i en timme. Det är väl ganska självklart att hästen inte vill bli fångad i hagen om den ändå vet att den kommer få utstå ryttarens ilska och ett ostimulerande arbete? Misstolka mig inte, jag menade inte att allt arbete är ostimulerande och går ut på att springa runt i en cirkel och alla ryttare är arga. Jag använde bara exempel.

En häst vet inte om att den föddes för att tävla höga klasser i hoppning. En häst är bara en häst, och en häst vill inte göra sådant som skapar obehag eller som bara är jobbigt och inte givande. Varför tvingar vi dem, och hur kan det vara accepterat i hästvärlden att säga "min häst är så dum!!!" när det i själva verket är vi som felar?

Att slå en häst för att den är aggressiv är ungefär som att ta heroin för att man har problem med sig själv. Till slut kommer de flesta hästar förstå att varje gång de bits blir de slagna och det gör ont. Då är det klart att de flesta slutar bitas efter ett tag. Men egentligen kanske de började bitas för att de stod i ett stressigt stall och inte klarade av miljön och för att massor av småflickor sprang in till dem så att de började försvara sig. Mår hästen bättre för att den slutar bitas? Nej. Det är samma sak som en människa som har enorma problem men tar heroin för att slippa ta itu med dem. Man botar själva problemet men orsaken tar man inte itu med. Är det rättvist mot våra hästar? Kan vi verkligen säga att vi älskar dem när vi behandlar dem såhär?

Kommentarer:

Skriv din kommentar här under::

Namn:
V.I.P

MSN: (publiceras ej)

Din blogg:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0