Nellie Berntssons "kloka" uttalande.

2011-06-07 @ 10:51:44 Permalink Sanningen bakom storbloggarna Kommentarer: (3)
På videoklippet under kan ni se Nellies framtida tävlingsponny, och hon la upp den på sin blogg. Många läsare reagerade på den fruktansvärda ridningen i videoklippet, varpå Nellie uttalar sig såhär:





Nellie Berntsson har mycket kvar att lära. Som ni ser så försvarar hon det här barnets ridning, med argument som är.. ganska typiska för hennes ålder. Bara för att man rider SM behöver man inte ha en lycklig häst. Punkt slut.

Nellie är väl runt 10 år, så jag förstår att hon har mycket kvar att lära när det gäller harmonisk ridning och en välmående häst. Än förstår hon inte att hästar kan få ont i munnen och att de aldrig förtjänar att bli dragna i munnen. Men då undrar jag, var någonstans gick det snett? Varför har i princip alla unga ryttare den här inställningen? "Man måste visa vem som bestämmer", "Fan vad dum och bråkig häst, den måste ju förstå att den gör fel!", och så vidare. Det finns tusentals argument som unga ryttare har, som ska få dem att ha lite bättre samvete över deras misshandel av hästen. Markarbetet glöms bort, kanske longeras det på inspänningstyglar några gånger i månaden, lite löshoppning ibland. Men det övriga då, promenaderna och de mer stärkande övningarna från marken? Nej, de delarna glöms bort. Allt handlar om ridning och om att vinna. Det är lite sorgligt, att de vuxna för med sig sina "kunskaper" till ungdomarna. Det är accepterat att smälla till en häst med spöet, det är accepterat att slita den i munnen. Varför? Det är de vuxnas fel, som inte reagerar. Det är ridskolornas fel, som lär ut ett osunt ridsätt. Teorilektionerna på en ridskola (som sker alltför sällan) handlar kanske lite om hästens beteende, longering och hur ett träns ska sitta. Men det är ju uppenbart att hästarna inte blir hjälpta av den sortens teori. För det finns fortfarande hundratusentals hästar i sverige som lider i det tysta, där sorgen endast står skriven i ögonen och där människans inskränkthet har förpestat hästens situation. Det finns fortfarande hundratusentals ungdomar och vuxna som slår och slår, låter sitt kontrollbehov och sin ilska gå ut över hästen. Tvång, straff och stenhård disciplin. Sorgligt.

Kommentarer:
Postat av: Malin

Blir ledsen när jag ser sån här ridning.

Att svensk ridsport har blivit såhär och att det här accepteras.

FRUKTANSVÄRT!

Man ska inte behöva rida såhär bara för att det är sm...

2011-06-07 @ 21:00:35
URL: http://mightybouncer.blogg.se/
Postat av: Lina

BRA SKRIVET! blir så sjukt less på nellie (och alla nndra) som skriver ''men hon/han har ju faktiskt tävlat sm flera gånger''

För det betyder det väl inte att hon är bra? eller?

idiotiskt

2011-06-09 @ 17:59:22
URL: http://emiliaostlunds.blogg.se/
Postat av: Jenny

Jag tror inte att ni skulle kunna komma upp i SM med en så snabb och het ponny som Nellie har, och visst - hon är 11 år, men hon kan vara bra för det? Hon rider VARJE dag, minskar ner på att vara med kompisar för sina hästar. Och om ni kollar på Mathilda som rider Bellman här, så kan ni kolla hur mycket hon släpper efter när hästen hoppar och emellanåt. Om ni kollar i slutet när hon släpper Bellman när Mathilda har hoppat klart banan så ser ni ju hur snabb hästen är, och om han skulle springa så fort hela banan så skulle han ju bryta benen av sig för att han snubblar så mycket. Så tänk inte bara på just de ögonblicken när Mathilda drar lite extra i munnen. Har ni aldrig hört ordet ''eftergift''? Sök på google annars era ohästkunniga människor...

2012-01-15 @ 16:17:28
URL: http://diadora.blogg.se/

Skriv din kommentar här under::

Namn:
V.I.P

MSN: (publiceras ej)

Din blogg:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0