”Att hästar har så känslig hud att de känner när en fluga landar borde fungera som en påminnelse till ryttaren om hur lite tryck som behövs för att kommunicera med en häst"

2011-06-06 @ 12:43:42 Permalink Vetenskapliga studier Kommentarer: (2)
"Man kan inte tvinga en häst att springa!"
"Hästarna skulle säga ifrån om de inte ville springa"

Qué? Man kan ju absolut tvinga en häst att hoppa, springa, utföra dressyrkonster & allt vad det nu är. Man gör det genom att hindra hästen att välja något annat. Deras munntar stänger vi igen med nosgrimmor så att de inte kan komma undan bettets verkan, man använder sporrar & spön & ständigt kommer man på nya metoder för att tygla & tvinga hästarna. 
Ett argument ryttare/kuskar brukar använda är att hästarna skulle protestera mot sådant de inte vill vara med om & att de de är så stora djur så att vi aldrig skulle kunna tygla dem om de själv inte ville. Detta är en felaktig uppfattning att hästarna skulle fungera på detta sätt.
Med avel har vi skapat hästar som INTE skall reagera på detta sätt, eftersom att de annars skulle vara otroligt mycket svårare att tämja/rida/köra. Med våld & tvång KAN man därför tvinga hästar till väldigt mycket. 
Vi kan dra ett exempel; tänk er alla arbetshästar på gatorna i utvecklingsläder. De är ofta halta, undernärda & drar alldeles för tunga lass. Men varför gör inte de uppror? Jo, därför att hästar inte ska fungera på det sättet. Det ligger inte i deras natur att protestera & göra revolt, de gör som de är lärda att göra - för att undvika obehag & smärta. Den där arbetshästen på gatorna i utvecklingsländerna skulle lika gärna kunna vara din egen häst & av samma anledningar som arbetshästarna gör oftast inte en häst revolt & protesterar.

http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/hast/trav-galoppsport/argument#ixzz1OUTBQ7Lg

 


Kommentarer:
Postat av: Carolina

Själv är jag en typisk "spö-m'nniska", men det fundgerar inte så som alla säger. "Piskar sönder hästarna"



Jag hjälper till och rider in unghästar och det är super för en häst som inte förstår skänkeln att få fram den genom att dutta till med pisken. Det är ju ett av många sätt att få den att förstå att skänkeln betyder framåt. Men hur bra är det egentligen att trycka hårdare och hårdare tills den går? ELller rent utav banka på? Man får ju ingen känslig häst om man säger så..



Men som sagt har jag alltid spö till hands vid unghästridning för att ibland förstärka skänkeln om hästen inte förstår. För man är inte alltid en såndär "som piskar sänder hästarna" ;)

2011-06-06 @ 21:40:37
URL: http://asslatjejerna.blogg.se/
Postat av: carolina

sv; Nej, tyvärr är det ju så. Och resultatet blir ju som de blir ;)

2011-06-07 @ 08:51:50
URL: http://asslatjejerna.blogg.se/

Skriv din kommentar här under::

Namn:
V.I.P

MSN: (publiceras ej)

Din blogg:

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0