Ifrågasätt er själva istället för er häst.
Många hästar vill inte bli fångade i hagen. Många hästar vill inte att man ska hoppa upp på dem. Många hästar vill inte bli tränsade. Många människor har tendensen att tänka "Dumma häst" och låta ilskan rinna över så fort hästen protesterar. Men tänk om de istället hade tagit tre djupa andetag och tänkt "Vad gör jag för fel?". Alla är väl överens om att hästen inte går runt och tänker "Hahahah nu ska jag vara dum och inte låta någon hoppa upp på mig hahaha kul". Hästar protesterar alltid av en orsak. Den meningen har väl använts tiotusentals gånger av hästmänniskor världen över, men hur många funderar egentligen på meningens betydelse? Det är väl ganska självklart att hästen till slut inte vill att man ska hoppa upp på den om den vet att det snart kommer göra ont och den kommer tvingas gå runt i en cirkel i en timme. Det är väl ganska självklart att hästen inte vill bli fångad i hagen om den ändå vet att den kommer få utstå ryttarens ilska och ett ostimulerande arbete? Misstolka mig inte, jag menade inte att allt arbete är ostimulerande och går ut på att springa runt i en cirkel och alla ryttare är arga. Jag använde bara exempel.
En häst vet inte om att den föddes för att tävla höga klasser i hoppning. En häst är bara en häst, och en häst vill inte göra sådant som skapar obehag eller som bara är jobbigt och inte givande. Varför tvingar vi dem, och hur kan det vara accepterat i hästvärlden att säga "min häst är så dum!!!" när det i själva verket är vi som felar?
Att slå en häst för att den är aggressiv är ungefär som att ta heroin för att man har problem med sig själv. Till slut kommer de flesta hästar förstå att varje gång de bits blir de slagna och det gör ont. Då är det klart att de flesta slutar bitas efter ett tag. Men egentligen kanske de började bitas för att de stod i ett stressigt stall och inte klarade av miljön och för att massor av småflickor sprang in till dem så att de började försvara sig. Mår hästen bättre för att den slutar bitas? Nej. Det är samma sak som en människa som har enorma problem men tar heroin för att slippa ta itu med dem. Man botar själva problemet men orsaken tar man inte itu med. Är det rättvist mot våra hästar? Kan vi verkligen säga att vi älskar dem när vi behandlar dem såhär?
Stereotypa beteenden och deras orsaker.
Frukosten, som består av i genomsnitt ungefär 3 kg hö och några deciliter kraftfoder som t.ex. havre, serveras runt klockan 7 på morgonen. Sedan tas hästen ut i hagen runt klockan 8. Klockan 4 är det dags intagning, och inomhus fodras den sedan med liknande mängd hö och kraftfoder. Därefter får den stå inne i stallet i antingen box eller spilta tills klockan 20 då det är dags för den sista fodringen för dagen. Oftast ger man hästen något extra kilo hö då eftersom den ska stå utan mat en längre tid. Någonstans på eftermiddagen kommer ofta ägaren till hästen och rider den max en timme. Detta kan ibland ske i ridhus. Att hästen äter frukost, lunch och middag, går ute under 8 timmar, står på fastande mage i 11 timmar och får en timmes ofta intensiv motion är alltså det normala för en av Sveriges många hästar. Hur vill hästen egentligen ha det då?
De flesta rovdjur och allätare, inklusive människan, producerar bara magsaft efter att de har ätit något. I hästens mage produceras det magsaft 24 timmar om dygnet. Den har också en mycket liten magsäck. Detta visar på att hästen är anpassad för att småäta under större delen av dygnet, till skillnad från oss människor som gärna äter tre stora mål om dagen. Så fungerar egentligen inte hästen. Hästar i det vilda äter ungefär 15-18 timmar utspritt över dygnet och resten av timmarna spenderas med att sova och att leta efter mat och vatten. Hästen sover ungefär 4 timmar per dygn, vilket är uppdelat i 5-7 perioder. En häst står aldrig stilla när den äter, utan rör sig hela tiden sakta framåt eller åt sidan. Dessutom brukar den vandra ungefär 2 timmar varje dag, i jakt på vatten och föda. Detta skiljer sig alltså mycket från oss människor, men ändå försöker vi få hästen att anpassa sig till våra levnadsvanor. Detta brukar man kalla förmänskligande. Eller handlar det mest om inskränkthet?
I vilket fall kan vi dra en slutsats av dessa stycken, och det är att vi inte behandlar hästen som den vill bli behandlad. En häst som står inomhus utan mat i 11 timmar kan inte leva ut sin instinkt på ett riktigt sätt. Många hästar står också i spilta, som är en anordning med tre väggar där hästen står uppbunden. Bakom hästen finns det ingen vägg, därför går man in till hästen bakifrån. Det är dock förbjudet att bygga spiltor nuförtiden, men fortfarande finns väldigt många spiltor kvar på ridskolor och i större stall eftersom en spilta tar upp mindre utrymme än en box och därför får man plats med fler hästar i ett stall. Detta tar dock bort alla rörelsemöjligheter för hästen, och därför är box ett bättre alternativ eftersom hästen i alla fall kan röra sig några steg i alla riktningar. Problemet kvarstår dock; hästen får inte äta så länge som den vill, den får inte gå ute så mycket den vill och dess stora rörelsebehov är omöjliggjort. Vissa hästar lyckas vänja sig vid det här, men många (20% enl. Djurens rätt) klarar inte av det. Då kan en rad problem uppstå.
Observera att dessa 20% enbart gäller stereotypa beteenden och inte aggressivitet eller apati, som också är tecken på en missnöjd eller orolig häst!
Stereotypa beteenden, aggressivitet och apati
Om att skriva ett inlägg
Vad gör vi med våra älskade hästar?
"Ponnysanning" skämmer ut sig.
Ponnyakuten och Musse.
Hejsan. Jag är rätt säker på att många av er kollar på Ponnyakuten, och idag tänkte jag prata om ett speciellt fall som gör mig oerhört ledsen att se. Det handlar om ridskoleponnyn Musse som inte vill hoppa. För er som inte alls är insatta kan ni kolla på det här klippet, spola fram till 12:30 ungefär.
http://svtplay.se/v/2745708/ponnyakuten/18_3__del_10_av_16
Jag blir så otroligt ledsen. I ett tidigare avsnitt får Isabelle rådet att lägga skänklarna längre bak på hästen, för att den är känsligare där. Det gör med andra ord mer ont för Musse att bli sparkad där. Som ni själva kan se får Musse utstå både hälar i sidorna och slag med spöet och ryck i munnen av den "duktiga" ryttaren Philip Carey. Jag får ont i hjärtat.
Är det ingen som har funderat på varför hästen gör som den gör? Förutom Isabelle som skämtsamt säger
med ett fnitter. Det är ett så dumt uttalande att jag tappar ytterligare hopp för ridsporten. Visst, Isabelle är inte så gammal men det är sorgligt att unga ryttare uppfostras till den synen på hästar. Musse står på ridskola. Alla hästar trvis inte på ridskola. Är det ingen som har funderat på att de kan vara där skon klämmer, ingen som funderat på att faktiskt sälja Musse så att han slipper ridskolan? I ett tidigare avsnitt säger även någon som äger eller jobbar på ridskolan att Musse jämnt förstör hopplektionerna eftersom han inte vill hoppa. Men herregud. Varför i hela friden säljer ni inte ponnyn eller låter honom åtminstone skippa hopplektionerna om ni nu har så "dålig ekonomi att ni inte kan sälja"?
Ingen häst gillar att bli slagen, och alla hästar krånglar av en anledning. Om Musse är "bortskämd" så kanske ridskolan är fel plats för honom, för han kommer ju fortsätta "skämmas bort" av yngre ryttare som inte kan. Och varför ska han bli slagen för att han står på en plats där han inte trivs och där han får ta över ledarrollen när mindre kunniga ryttaren ska rida? Var någonstans är det rättvist mot hästen?
Hela den här grejen med att unga uppfostras till att slå hästar och kunna avfärda det med att "han är dum och man måste visa vem som bestämmer" är så vidrigt att jag mår illa. Ser ingen vad som händer? Är det ingen som hör hur dumt det låter, att vi tvingar en häst att bli riden och sen slår vi dom när dom inte gör som vi vill. De har inte valt det själva, det är inte deras jobb att bära oss. Det är vi som tvingar på dem ett jobb vissa av dem inte ens vill ha. Och nej, jag säger inte att man ska släppa alla hästar fria och bla bla bla, som ni som är anti humanare metoder jämnt säger att vi som klagar på er ridsport propagerar för. Men tänk lite för guds skull.
Fundera en minut på en lösning som inte går ut på att slå hästen och få den att göra saker bara för att den vet att det gör ont annars. Fundera en minut på orsakerna till varför hästen gör som den gör. Hur svårt kan det vara? Musse är ingen lycklig häst. Varför ska han bli slagen pga det?
Monty Roberts.
Älskade hästar.
I stallet slår en varm lukt av häst emot mig och medan jag går genom stallgången försöker hästarna vända på sina huvuden så gott de kan för att se vem som kommer. Att vända på sina huvuden kräver lite ansträngning, eftersom de sitter fastbundna i spiltorna med huvudena mot väggen. Spiltorna är en och en halv meter breda, och jag kommer ihåg hur jag som liten alltid kände ett visst obehag när jag skulle ta tag i hästens träns och vända den runt i spiltan så att den hamnade med huvudet ut mot stallgången när det var dags för ridlektion. De stora djuren verkar knappt få plats i sina spiltor, och det bevisas varje gång de ska vändas ut mot stallgången. En tvär, något ostadig vändning och ljudet av svans som skrapas mot spiltans ena vägg. De får för lite plats, våra älskade hästar. Kanske har de en enorm plats i våra hjärtan, men när jag ser hur trånga spiltorna är förstår jag att ekonomin övervinner vår kärlek till dessa djur. Det blir för dyrt att bygga om spiltorna till boxar, där hästarna i alla fall går lösa på en något större yta. Några pengar existerar inte och hästarna fortsätter stå med huvudena bundna mot väggen utan mer rörelsefrihet än att de kan vända på huvudet och lägga sig ner.
Att alltför många hästar får stå i spiltor minst 12 timmar om dygnet är dock inte det enda problemet. På ridskolan går jag förbi de hästar som ingen vill rida, de hästar som bits och sparkas, de hästar som är för lata och behöver slås med spön för att röra på sig och de med ett uttryck i ögonen som gör mig illa till mods. Jag känner illamåendet förstärkas ytterligare när jag lägger märke till hur många som har stereotypa beteenden. 20 % av alla hästar i Sverige uppvisar stereotypa beteenden (källa: Djurens rätt), och det vanligaste är krubbitning. Hästen biter tag i t.ex. spiltväggen och sväljer luft som den sedan låter vända i strupen. Detta skapar ett karaktäristiskt ljud som de flesta hästmänniskor känner till. Orsaken till stereotypa beteenden är ofta stress, opassande miljöer och hård press. Detta är ett allvarligt problem och ett tydligt bevis på att hästen inte mår bra. Dessa 20 % räknar heller inte in de aggressiva, problematiska eller apatiska hästarna, som också är tecken på att de vantrivs. De flesta ridskolor och andra stall har många hästar som uppvisar sådana beteenden. Hur många gånger har man inte hört någon som har klagat på den arga, den lata eller den dumma hästen på ridskolan? Jag har i alla fall hört det tillräckligt många gånger för att förstå att ridskolorna i Sverige inte är optimala miljöer för våra hästar.
Och så har vi våldet. Våldet som används för att få hästarna att lyda när de har tröttnat på att låta sig utnyttjas. Vi stoppar in skarpa bett i hästens känsliga mun för att lyckas kontrollera den, vi använder oss av spö för att slå den på bakdelen när den inte vill längre, och vi använder våra hälar hårt mot hästens mage för att få den att gå framåt. Med vilken rätt gör vi detta? Varför är det inte någon som ifrågasätter och varför är inte de alternativa, humanare metoderna etablerade i Sverige än? Tolvåringen kramar om sin häst och berömmer den för att den var så duktig idag, fast hon igår tog ut sin ilska på den med ett spö när den inte ville hoppa hindret för att den var rädd. Ridskolelever pratar om hur mycket de älskar hästar, trots att de bidrar till en psykisk och fysisk misshandel av ett försvarslöst djur. Varje dag. Hästarna säger inte ifrån trots att de borde, de går in i sig själva istället för när de väl säger ifrån blir de straffade med brutala metoder. Vem skulle inte ha blivit tyst efter ett tag? Om man tvingas göra saker man inte alls vill och blir slagen så fort man öppnar munnen för att säga ifrån, vem fortsätter öppna munnen efter flera, flera år? Ett fåtal gör det, och de få hästar som fortsätter klaga hamnar oss slaktaren till slut. De få hästar som gång på gång visar sina ägare hur fel de gör, de missförstådda djur som bara vill bli fria blir fråntagna rätten att leva. Bara för att vi människor vägrar förstå att det är vi som orsakar lidandet. Att det är vi som gör fel. Gång på gång. År efter år. Vi älskar våra hästar. Men kan vi ge ett ärligt Ja på frågan om de älskar oss?