Gymkhana

2011-06-13 @ 20:21:00 Permalink Texter Kommentarer: (3)

Det finns säker hästar som skulle tycka det var askul med gymkhana, om de slapp ponnyskänklarna, pressen och de hårda tygeltagen. För seriöst, har ni någon gång sett en gymkhanaridning? Där är det accepterat med grova hjälper på ett sätt som det inte är i någon annan hästgren. Där ska det bankas och slitas, för det hör till.. eller? Hästarna springer i vilket fall för glatta livet och ryttarna rider som om de nyss lärt sig rida. Jag blir så arg att man håller sådana tävlingar i globen och liknande, för det stödjer verkligen hemsk ridning där hästarna får lida. Det blir för mycket tävlingsinsinkt som sätts igång inuti ryttarna, det handlar bara om att vara snabbast och bäst och då går det ut över hästen. Nej tack, hade vi haft hiss & diss i den här bloggen hade gymkhana fått en stor, stor diss.

Utevistelse.

2011-06-13 @ 19:30:06 Permalink Frågor till våra läsare Kommentarer: (2)
I Tyskland finns inga krav på att hästarna ska få gå ut i hage, det är ganska sorgligt. Oavsett hur mycket värd hästen är måste den få leva ut sina naturliga behov. Den behöver inte gå i en kilometerhage med kuperad terräng, men den ska ändå få möjlighet till stimulans utan människors påverkan. Undra hur många av hästarna som står inne dygnet runt som har stereotypa beteenden egentligen. Eller hur många som är aggressiva eller väldigt "svårridna"; hade man gjort någon studie hade man antagligen fått fram chockerande resultat.

Vissa hästar får en så tydlig blick när de är deprimerade/apatiska/grymt uttråkade. Som om de är borta någon helt annanstans, inte levande längre.


Tror ni att en häst som ej går ute mår dåligt? Eller finns det hästar som klarar av det?

Är hästmisshandel accepterat idag?

2011-06-13 @ 19:17:45 Permalink Sanningen bakom storbloggarna Kommentarer: (5)
Jag har reagerat på en grej när det gäller storbloggare/hästtidningar m.m. Då publiceras ofta bilder på när ryttarna drar ordentligt i hästarnas mun utan att någon reagerar.  Är det ingen som ser att det ser, ursäkta språket, men rent ut sagt förjävligt ut? Det slits ordentligt på många bilder som publiceras i hästtidningar, hästarna går med indragna huvudet med bakbenen flera mil bakom sig, och detta anses vara helt normalt. Just nu tänker jag på Hästmagazinet som har varit flitiga med dessa bilder utan att verka förstå att hästar har en känslig mun, och storbloggarna som gärna lägger upp bilder på antingen "vilda" hästar eller "fina" hästar. Och hur många reagerar när ryttarna slår till sina hästar med spöet eller rycker dem i munnen på hoppbanorna? Säkerligen en del, men på tok för få.






...

2011-06-13 @ 19:07:06 Permalink Sanningen bakom storbloggarna Kommentarer: (2)

Här tas det ordentligt i tyglarna...

"Om förhållandet bygger på förtroende, lyder hästen även utan bett och tyglar."

2011-06-12 @ 14:00:27 Permalink Texter Kommentarer: (0)
och det är ett sådant förhållande jag vill ha med hästar.
Jag vill kunna rida hästar utan att behöva sätta på bett, hjälptyglar, sadel & träns. Jag vill bara sitta där på hästen med en halsring eller repgrimma & bara njuta av friheten. För när vi rider en häst, lånar vi frihet. Men jag vill inte låna den längre, jag vill bli en del av friheten. Jag vill förstå hästen & anpassa min hästhantering efter hur hästar behandlar varandra. Jag vill bli en del av det. En del av friheten. En del av förståelsen. En del av hästen. En del av min dröm.
/i

Bara för att reda ut lite saker:

2011-06-11 @ 23:22:54 Permalink Allmänt Kommentarer: (0)
  • Det är inte EN person som äger den här bloggen, utan TVÅ stycken.
  • Haka inte upp er så mycket på hur vi bloggade från början; vi överdrev våra åsikter en aning.
  • Nej vi är inte som NH-experten! Dock var det grymt roligt att läsa hennes blogg för den var så patetisk, haha.
  • Vi accepterar andras åsikter & därför hoppas ni att ni läsare ska acceptera våra. Vi säger inte att vi har rätt & alla andra har fel, men vi tror på våra åsikter & står för dem även IRL.
  • Ja, vi är väl kanske ganska tydliga med våra åsikter men det är för att vi tror & kämpar för dem.
  • Jag ("i") överdriver eller underdriver inga av mina åsikter här på bloggen, vad den andra gör kan jag dock inte uttala mig om.
  • Kanske är våra åsikter extrema ibland, men det behövs vara extremt för att kunna bli en förändring!
  • Tack för alla urgulliga kommentarer som har börjat ramla in, ni är verkligen guld värda!♥
  • Och till sist en hälsning till alla er "haters"; hata oss om ni vill, tyck att vi är dumma i huvudet & allt vad ni nu tycker, men vi tar inte åt oss. Vi kör vårt race precis som alla andra kör sitt eget race. Ni behöver inte hålla med oss men vi behöver inte heller hålla med er. Okidoki?

världens finaste♥

Att inte kunna leda en häst.

2011-06-11 @ 14:39:23 Permalink Texter Kommentarer: (0)
Alla dessa människor som inte ens kan leda sina hästar. Johanna sa  "Gick en promenad med han för hand. Han brukar inte vara rolig att gå med men han var nog lite trött efter helgen för han var jättelugn och blev inte rädd för någonting." häromdagen. Hon kan alltså inte leda sin häst korrekt? Markarbetet är grunden för allting, ju bättre hästen är från marken desto mindre (och ofta inte alls) behöver man tvinga den för att den ska hoppa, gå fint och så vidare. Det är så, hästarna funkar på det sättet helt enkelt. Kan man inte leda sin häst korrekt utan måste använda olika hjälpmedel (kedja runt nosryggen osv) så är man ingen ledare och man kommer aldrig någonsin kunna ha en problemfri tillvaro med hästen.

Och ja, kan man inte leda en häst korrekt är det ett problem. Det finns många olika sätt att leda hästar på, vissa säger att den ska ha huvudet vid axeln, vissa att den ska gå en meter bakom osv. Det som är väsentligt är om man behöver dra i grimskaftet för att stanna hästen och/eller dra i grimskaftet för att få den att gå eller svänga. Då lyssnar hästen inte, när det inte finns bett och annat som gör ont eller trycker så upptäcker den att den inte behöver lyssna så noga på den där människan. Då kanske man ska träna lite från marken, eller vad säger ni?



Ett exempel på väldigt dåligt ledarskap, från hästryggen dock. Kalla det "tjurig ponny" men den är ju tjurig eftersom den inte ser barnet som en ledare. Jag skulle inte kalla hästen för "bad pony" som de gör i videon, jag skulle vilja säga att den är vääldigt ärlig.

"Isabelle i Ponnyakuten"

2011-06-11 @ 14:15:46 Permalink Sanningen bakom storbloggarna Kommentarer: (1)
Som ni ser har vi tagit bort inlägget om Isabelle och Pongo där alla bilder på deras westernritt fanns med. Jag är säker på att de flesta har sett dessa bilder. Varför vi tog bort inlägget är inte så bra att gå ut med, men detta inlägg är riktat till Isabelle. Vi tycker att hon borde skriva i sin blogg varför hon gjorde som hon gjorde, för det är nog många som vill ha en förklaring till hennes behandling av Pongo. Pongo verkar förövrigt vara en jättefin häst och Isabelle är väldigt duktig på trickträning och liknande, en mycket ambitiös tjej. Det hade varit bra med en förklaring som vi självklart kan publicera här utan kritik från vår sida och liknande, för nu är det så många som är upprörda över bilderna.

Isabelle, läser du det här får du hemskt gärna förklara hur detta kommunikationsfel kunde uppstå. Alla gör misstag ibland, men det är viktigt att man kan stå för dem och förklara sig. Då hade nog många tyckt Isabelle varit ärlig och att man kan stå för sina misstag är modigt.

Läsarfråga

2011-06-11 @ 14:09:13 Permalink Frågor till våra läsare Kommentarer: (2)

Hörde av en kompis att Kina har förbjudit att satsa pengar i hästkapplöpning, har ingen källa på detta men h*n hade tydligen hört det på radion. Istället ska man kunna vinna andra priser.

Tror ni att detta kommer att minska pressen för hästarna och ryttarna när det inte längre handlar om samma stora pengar?


Klockrent inlägg!

2011-06-11 @ 13:00:38 Permalink Texter Kommentarer: (0)
"Vill ni veta en sak jag stör mig på? 

Höjder. Eller nej, inte höjderna i sig. Det är de där mallgrodorna som skryter om höjder.
"Hej, jag hoppade 1.50 igår, haha *fnys* fast det kändes som 50! Haha"

Okej? So what? Nästan vems som helst kan väl tvinga sin häst att hoppa det med sporrar, ponnyskänklar och spö. Gärna lägger vi till ett skarpt bett cokså, ser alltid ballt ut. Men visst. Skit bra! Jag är så stolt över dig!

"Asså, vi fick bara hoppa 70 på lektionen igår, så jäävla värdelöst!"
Asså, för det första kanske inte ridläraren tycker att du ska hoppa högre? 
Och för det andra, HUR JÄKLA BRA TROR DU ATT RIDSKOLE HÄSTARNA SKULLE HÅLLA OM DE HOPPADE 1.10 MED VARJE RYTTARE VARANNAN DAG?! Åh, vad irriterad jag blir när jag hör ridskole barnen klaga över hur lågt dem får hoppa. 

Och vad jag inte fattar är; WHATS THE BIG DEAL?
Varför är det så ballt att hoppa högt? 

Jo, självklart ville jag också kunna hoppa högt förut, men faktiskt om jag ska vara ärlig så tror jag att det satte sig i huvudet efter två år av "DIN PONNY KAN INTE HOPPA". Jag tror att jag ville motbevisa de som sa att han aldrig skulle hoppa ett hinder över 60. Därför var jag alltid så glad när jag hoppat över det. 

Men jag har aldrig fattat grejen med dem som sen när jag nämner att jag är nöjd när jag hoppar 80 skrattar och säger att det är markarbete för dem? Berätta, VAD VILL NI UPPNÅ?
Vill ni trycka ned mig i skiten?
Vill ni låta så jääääkla balla för att ni hoppar himmelhöga hinder?

Jag skulle gärna vilja veta.
Varför är det så värdelöst att hoppa lågt, och varför är det så ballt att hoppa högt? 

Vet ni varför jag ÄLSKAR att blogga här? För att jag får så himla mycket positiv feedback! Jag blir alltid glad när jag kommer in och en hel drös med gulliga kommentarer har ramlat in! När jag lägger upp bilder där jag hoppas säger alla att vi är jätte fina och jätte duktiga och det värmer i hela mig! 
Ni betyder guld!

Ni andra mallgrodor eller barnsliga höjdhoppare hjälper ingen, det enda ni gör är att ge oss skavsår i öronen & fylla på ert eget ego. Jag vill bara säga: AKTA SÅ ATT DET INTE SPRICKER ATT ÖVERBELASNING!

Peace out, detta var ett väldigt negativt inlägg. Men det behövdes skrivas. Hoppas ingen tog illa upp, jag vill bara skriva av mig och samtidigt ge en tankeställare,"
källa: http://jossanamigo.blogg.se/2011/may/50150-whats-the-big-matcho-different.html#comment


Tyckte det här inlägger av Josefin var så grymt bra att jag frågade henne om det skulle gå bra att jag använde det till vår blogg & självklart gick det bra.
Ni borde i vilket fall som helst läsa hennes blogg då hon gick från att rida "som vanligt" till att bestämma sig för att hon inte skulle sätta ett bett i munnen på hennes häst Amigo innan hon kunde rida han näst intill felfritt i enbart halsring. Hon är verkligen en grymt cool tjej & en förebild i hästvärlden.
Så vi på SanningenBakomRidsporten ger en stor fet hiss till just http://jossanamigo.blogg.se!

I have seen things so beautiful they have brought tears to my eyes. Yet none of them can match the gracefulness and beauty of a horse running free.

2011-06-10 @ 18:24:28 Permalink Texter Kommentarer: (3)
Kikade in på TeamSL's blogg & läste detta inlägg & självklart tänkte jag därför passa på att skriva lite om det här:

Självklart anser jag att man ska vara rädd om sina hästar. Att utsätta sin häst för fara är nog ett av de sämsta sakerna man kan göra med en häst. Men, att inte släppa ut hästen i ens en liten hage kan jag inte försvara. Hästar ÄR hästar & hästar ska få VARA hästar!
Enbart för att människorna vill tävla på elit-nivå med de hästarna, så ska hela deras "hästiga" liv utplånas? Nej, det låter inte rätt någonstans i min ögon.

För visst förstår jag att man är rädd om sin häst, men t.ex att låta sin häst aldrig gå ut i en hage, men där handlar det inte om hästens säkerhet utan mer om pengar. Pengar för vad det skulle kunna kosta om hästen råkade skada sig lite. Pengar, pengar, pengar. Åh, det är ett sådant ord jag verkligen är trött på; pengar. En häst ska inte förlora sitt "hästiga" liv bara för pengarnas skull.

Så nej, jag tycker det är helt fel att behandla elit-hästarna på sådant sätt. För de är ändå hästar & ska behandlas som hästar. Dock förstår jag om de kanske inte släpps ut i en hage med massa skog & så, men en jämn gräshage är väl knappast för mycket begärt? Det tycker i alla fall inte jag.
Låt mig bara påpeka att detta är MIN åsikt, ni behöver inte dela den men jag har rätt att uttrycka den precis som ni har rätt till att uttrycka era åsikter. Sedan är jag ju en sådan människa som verkligen inte ser pengar i allt utan egentligen tycker jag pengar är ganska överdrivet (även om jag förstår varför pengar finns). (:

Andra halvan av Linn's inlägg kan jag dock inte göra mycket annat än att älska!
Tycker det är så otroligt synd när ponnyryttare (självklart en del hästryttare också, men ni fattar poängen) tror att prestationen ligger i hur lite en häst får vara ute i en hage. Har t.om för mig att det har gjorts vetenskapliga studier som visar att hästar presterar BÄTTRE när de får vara ute? Hehe, ahja det kan den andra som leder denna blogg mer om så h*n får väl skriva ett inlägg om det ;)

Tycker även det här med täcken & fodertillskott har gått till överdrift. Ja, VISSA hästar kan behöva dem, MEN inte i den utsträckning det är idag. Ibland känns det ärligt talat nästan som ett mode att använda täcken hela tiden & proppa i hästen massa fodertillskott? Men som sagt; en del hästar behöver det. En av mina bästavänners häst behöver t.ex det & det har jag förståelse för & accepterar.
/i

searching for the truth is easy. accepting the truth is hard...

2011-06-09 @ 19:42:30 Permalink Texter Kommentarer: (2)
Kära bloggläsare, jag ber er läsa, eller iaf titta på detta & förstå & ta in er. 
Börja inte kommentera direkt med att vi är dumma i huvudet & blablabla, utan tänk efter & studera bilderna långsamt. 
Det här är sanningen. Nej, alla behandlar inte sina hästar så & det säger vi inte heller; men det är alldeles för många.
http://www.hauteecole.10gb.ru/NHEEA/ATLAS/HR-Atlas-ENG-0706.pdf

Tänkvärda ord.

2011-06-09 @ 19:05:00 Permalink Texter Kommentarer: (2)



Och kom ihåg, du kan aldrig låtsas vara stor och stark och självsäker med en häst. De kan lukta sig till rädsla och de genomskådar dig direkt. Med en häst är du den människa du är innerst inne, som ofta är väldigt liten och rädd. Ett steg för att förbättra relationen med sin häst kan vara att bättra på sin självkänsla.

Dressyrmupparna - 1 poäng!

2011-06-09 @ 18:21:47 Permalink Sanningen bakom storbloggarna Kommentarer: (0)
http://dressyrmupparna.se/ponnyhoppningen/5699#comments

Tycker faktiskt att dressyrmupparna gjorde ett bra inlägg.
Alla ponnyryttare är inte elaka mot hästarna, men helt ärligt så är det många ponnys som är alldeles för snälla. Det slits i munnen och hela ekipaget är i världens obalans, ändå hoppar ponnysarna. Men när de vägrar, ja då är de jättedumma! Nja, ärliga skulle jag vilja säga..



Korkade kommentarer.

2011-06-08 @ 15:53:35 Permalink Svar på tal Kommentarer: (1)

"Sköt dig själv och bry dig inte om vad andra gör!!!!!"

- Vänta nu.. va? Hur gammal är du egentligen? Om jag ser en häst misshandlas där det slits i munnen och sparkas med sporrarna, ska jag skita i det? Jag har dock överseende med dig eftersom din kommentar verkar komma från någon i 10-årsåldern för då hade man den inställningen till allt. Även ridning.

 

 

"Det känns som att de kanske finns värre djurplågeri än ridning, du kommer ju aldrig få någon att hålla med dig ändå. Är det då inte bättre att fokusera på något som är djurplågeri på riktigt? Så som pälsindustrin och liknande? Eller varför inte om alla kvinnor som våldtas i Afrika eller alla barn som dagligen svälter ihjäl? Dem är det synd om på riktigt! Det är inte synd om hästar då majoriteten av hästägarna lägger ner hela sin själ i att hästen ska trivas och må bra. Pallar inte gnälliga människor som fokuserar på helt fel saker, lägg energin på något vettigt istället..."

- Den här kommentaren är inte så korkad egentligen. Men just det där att du tar upp pälsindustrin är väldigt intressant. Minkarna har sterotypa beteenden, och det har också över 20% av Sveriges hästar. Krubbitning, boxvandring, vävning. Ja allt det är tecken på att hästen mår dåligt. Minkarna har liknande stereotypa beteenden, och jag tror vi alla vet hur dåligt de djuren har det? Så.. ett stereotypt beteende uppkommer när något inte är som det ska och djuret är olyckligt och stressat. Därför är det visst synd om hästarna, de som har stereotypa beteenden kan uppleva liknande stress som djuren på minkfarmar. Så där har du lite fel.

Nähe? Inte synd om hästar, vilka hästar menar du då? Travhästarna som slits ut på banan och sedan skickas till slakt i Italien? Ridskolehästen som blir slagen i spiltan varje dag bara för att den bits, när den egentligen bits för att den är otroligt olycklig? Hästen som blir piskad bara för att den vägrar hoppa, när ryttaren egentligen rider som en idiot? Den där dressyrhästen som går ute 5 timmar om dagen i en gräsfri hage som är 5 kvadratmeter stor? Den apatiska ridskolehästen som bara går runt runt i ett ridhus med en unge som knappt har någon balans på ryggen? B-ponnyn som har fått byta hem 7 gånger bara för att den är för "dum" att rida när den egentligen bara behöver en mer konsekvent människa?

Det är visst synd om hästar min vän, det är bara du som vägrar se det.


Tack ni intelligenta människor och ett skratt för er andra.

2011-06-08 @ 15:44:19 Permalink Allmänt Kommentarer: (1)
Först och främst vill jag säga att det är jätteroligt med så många positiva kommentarer. Tack, tack, tack. Det värmer i hjärtat på mig att veta att man inte är ensam om att se ridsportens baksida.

Jag har märkt att de två studierna jag publicerade, som faktiskt är vetenskapligt bevisade (att hästens mun faktiskt TAR SKADA av ett bett), inte är kommenterade av alla "haters". Då kan de inte hitta något som inte stämmer och blundar istället för det, men så fort det publiceras något litet faktafel på bloggen blir det liv i luckan! Då är man dum i huvudet som inte kan någonting om hästar. Usch nej, man är ju verkligen korkad och verkar knappt ha sett en häst innan! Fast hur var det egentligen med alla studier som faktiskt visar att alldeles för många hästar blir misshandlade..? De verkar hamna i skuggan av den här bloggens "alla fruktansvärda faktafel". Det slår gnistor om den otroliga intelligensen som finns bland ryttarna som läser! Fast nej, nu tror jag att jag skämtade till det lite!


Men trots alla misstag har den svenska ridsporten blivit något bättre. Hur är det, hästarna måste gå ute 8 timmar per dag? Det behövde dem inte innan. Det känns även som om fler börjar undersöka vad deras hästar har för problem istället för att dölja dem med hjälptyglar. Och en mer naturlig och sund hästhållning verkar ha fått stor spridning. Vi har en lång väg kvar att gå för att få slut på hästarnas tysta lidanden, men vafasen, vi har ju kommit en bit i alla fall!


Lite tankar om den moderna hästhållningen

2011-06-08 @ 12:43:04 Permalink Texter Kommentarer: (1)
Som jag nämnt förut måste vi människor sluta bete oss som rovdjur mot hästen. För det är egentligen inte själva saken man gör som bidrar till att hästen blir rädd, utan det är kort & gott att vi då förvandlas till ett rovdjur i hästens synvinkel.
När vi använder spöet på fel sätt förvandlas vi till ett rovdjur för hästen. Om en häst är rädd för att bli duschad, är det egentligen inte själva duschandet den är rädd för utan för att den anser att vi blir till ett rovdjur. Mer eller mindre alla problem bygger på att vi i hästens synvinkel förvandlas till rovdjur med vårt beteende & därför blir rädd.

En del hästar som blivit illa behandlade innan kan självklart vara mer känsliga & hela tiden vara på spänd för att vi i vilken sekund som helst ska förvandlas till ett rovdjur. Min ponny var ju en sådan, dvs. en som blivit misshandlad. Från början var det jobbigt & hon var hela tiden på helspänn, men del efter del i hanteringen lossnade & till slut var hon fullt avslappnad. Om jag skulle "satt henne på plats" som många tyckte jag borde göra eftersom hon var besvärlig emellanåt skulle hon förlorat den respekt (även om den så kanske inte vara så stor) hon hade för mig & då skulle jag vara tillbaka på ruta noll igen. Så istället fortsatte jag med mitt lugna, mjuka & harmoniska men bestämda sätt att handskas med henne. Hon såg mig inte längre som ett rovdjur & ni anar inte vilken lycka jag kände när jag insåg att hon såg mig som sin flockmedlem. Haha, ärligt talat började jag gråta av lycka.

Jag tillhör inte de som gillar skarpa bett, men det är bättre att ha en mjuk hand & rida på ett skarpare bett än att ha en hård han & rida på ett mildare bett. Helst av allt önskar jag ju att man skulle kunna ändra själva ridsporten så att man inte använde bett utan istället använde sig av bettlösa alternativ. För även om vissa bett är snällare än andra, finns det ärligt talat inte något bett som är 100% snällt. Det existerar inte snälla bett, bara snällare & mindre snälla bett.
/i


Spö - hjälpmedel eller misshandelsmedel.

2011-06-07 @ 18:41:03 Permalink Texter Kommentarer: (1)
Hur många hästar är inte rädda för spöet egentligen? Hur kommer det sig att många hästar går så mycket fortare så fort ryttaren har ett spö i handen? De är rädda för att bli slagna. De vet att om de inte går fram så gör det ont. Vet ni ens vad ni gör med era hästar, ni som missbrukar spöet? Se om ni kan röra vid spöet överallt på hästen, om ni kan röra vid öron och vifta det över hästen utan att den reagerar. Grattis, lyckas ni har ni en häst som inte är skrämd till att springa. Lyckas ni inte, kanske ni borde fundera över hur ni använder spöet.


/i

2011-06-07 @ 18:12:58 Permalink Allmänt Kommentarer: (0)
Jag kan bara tala för mig men jag är inte emot spön. Sporrar kan jag dock tycka är onödigt.
Det jag har emot med spön är att de oftast används på fel sätt då jag anser att de bör ses som en förlängd kroppsdel.
Jag har själv ridit med spön & använder mig fortfarande av spön i träning från marken; men tyvärr missbrukas som sagt spöet för mycket då den inte alltid används som en mjuk förlängd kroppsdel. Att sätta hästen på plats med spöet kan jag också tycka är onödigt, då det finns en anledning till varför hästen gör som den gör. Jag har själv fått rådet flera gånger att sätta hästarna på plats, men insåg fort att det faktiskt inte gav vad jag ville.

Sen jag skulle nog inte ha så överdrivet mycket emot att säga vem jag är, men vi är faktiskt två som äger bloggen. Jag har delvis provocerat lite, för att få upp intresset lite till bloggen - men det är mina åsikter jag skrivit i de inlägg som är mina, dock är de överdrivna. Jag vet att bara för att en häst har öronen bakåt på en bild betyder det inte att ryttaren rider dåligt. Jag vet att jag inte heller är perfekt. Jag vet att man egentligen inte kan bedömma hur en ryttare rider på enbart en bild. Haha, även om ni nu vill tro det så är jag faktiskt inte helt dum i huvudet ;) 



Nellie Berntssons "kloka" uttalande.

2011-06-07 @ 10:51:44 Permalink Sanningen bakom storbloggarna Kommentarer: (3)
På videoklippet under kan ni se Nellies framtida tävlingsponny, och hon la upp den på sin blogg. Många läsare reagerade på den fruktansvärda ridningen i videoklippet, varpå Nellie uttalar sig såhär:





Nellie Berntsson har mycket kvar att lära. Som ni ser så försvarar hon det här barnets ridning, med argument som är.. ganska typiska för hennes ålder. Bara för att man rider SM behöver man inte ha en lycklig häst. Punkt slut.

Nellie är väl runt 10 år, så jag förstår att hon har mycket kvar att lära när det gäller harmonisk ridning och en välmående häst. Än förstår hon inte att hästar kan få ont i munnen och att de aldrig förtjänar att bli dragna i munnen. Men då undrar jag, var någonstans gick det snett? Varför har i princip alla unga ryttare den här inställningen? "Man måste visa vem som bestämmer", "Fan vad dum och bråkig häst, den måste ju förstå att den gör fel!", och så vidare. Det finns tusentals argument som unga ryttare har, som ska få dem att ha lite bättre samvete över deras misshandel av hästen. Markarbetet glöms bort, kanske longeras det på inspänningstyglar några gånger i månaden, lite löshoppning ibland. Men det övriga då, promenaderna och de mer stärkande övningarna från marken? Nej, de delarna glöms bort. Allt handlar om ridning och om att vinna. Det är lite sorgligt, att de vuxna för med sig sina "kunskaper" till ungdomarna. Det är accepterat att smälla till en häst med spöet, det är accepterat att slita den i munnen. Varför? Det är de vuxnas fel, som inte reagerar. Det är ridskolornas fel, som lär ut ett osunt ridsätt. Teorilektionerna på en ridskola (som sker alltför sällan) handlar kanske lite om hästens beteende, longering och hur ett träns ska sitta. Men det är ju uppenbart att hästarna inte blir hjälpta av den sortens teori. För det finns fortfarande hundratusentals hästar i sverige som lider i det tysta, där sorgen endast står skriven i ögonen och där människans inskränkthet har förpestat hästens situation. Det finns fortfarande hundratusentals ungdomar och vuxna som slår och slår, låter sitt kontrollbehov och sin ilska gå ut över hästen. Tvång, straff och stenhård disciplin. Sorgligt.

{LÄSARFRÅGA} Vad är det som gör en ryttare duktig?

2011-06-06 @ 19:42:02 Permalink Frågor till våra läsare Kommentarer: (1)
Satt & kikade runt på olika hästbloggar då jag såg ett inlägg som handlade om vad som anses vara en duktig ryttare. Självklart satte detta igång min hjärna & tankarna har cirkulerat runt nu ett bra tag där uppe.
För vad är det egentligen som gör en ryttare bra eller dålig?

Jag anser att de ryttare som förstår hästen (& därför inte heller beter sig som ett rovdjur mot den) är duktiga. De som vågar inse problemen istället för att sätta på hjälptyglar för att dölja problemet. De som har lärt sig att se saker & ting från hästens synvinkel. De som ser hästen på riktigt & därför förstår hur hästen fungerar. Det tycker jag gör en duktig. För med harmoni, förståelse & öppenhet fungerar det mesta.

I mina ögon spelar det ingen roll om man rider LD eller MSVB, för den som rider LD kan ha mycket bättre hästhantering & förståelse för hästen än den som rider MSVB har. För om man har pengarna så kan man mer eller mindre lätt köpa till sig en karriär som ryttare. En häst som hoppar allt (som dvs. är framavlad till att inte göra motstånd), en s.k duktig tränare osv. Poff så har man en karriär som ryttare, inte för att man rider bra utan för att man helt enkelt har haft möjligheten att köpa till sig det (nej, alla gör inte så & det menar jag inte heller, men sådana ryttare jag beskriver finns men som sagt är det långt ifrån alla men tyvärr alldeles för många).

Så vad tycker ni läsare?
Vad är det som gör en ryttare duktig?

”Att hästar har så känslig hud att de känner när en fluga landar borde fungera som en påminnelse till ryttaren om hur lite tryck som behövs för att kommunicera med en häst"

2011-06-06 @ 12:43:42 Permalink Vetenskapliga studier Kommentarer: (2)
"Man kan inte tvinga en häst att springa!"
"Hästarna skulle säga ifrån om de inte ville springa"

Qué? Man kan ju absolut tvinga en häst att hoppa, springa, utföra dressyrkonster & allt vad det nu är. Man gör det genom att hindra hästen att välja något annat. Deras munntar stänger vi igen med nosgrimmor så att de inte kan komma undan bettets verkan, man använder sporrar & spön & ständigt kommer man på nya metoder för att tygla & tvinga hästarna. 
Ett argument ryttare/kuskar brukar använda är att hästarna skulle protestera mot sådant de inte vill vara med om & att de de är så stora djur så att vi aldrig skulle kunna tygla dem om de själv inte ville. Detta är en felaktig uppfattning att hästarna skulle fungera på detta sätt.
Med avel har vi skapat hästar som INTE skall reagera på detta sätt, eftersom att de annars skulle vara otroligt mycket svårare att tämja/rida/köra. Med våld & tvång KAN man därför tvinga hästar till väldigt mycket. 
Vi kan dra ett exempel; tänk er alla arbetshästar på gatorna i utvecklingsläder. De är ofta halta, undernärda & drar alldeles för tunga lass. Men varför gör inte de uppror? Jo, därför att hästar inte ska fungera på det sättet. Det ligger inte i deras natur att protestera & göra revolt, de gör som de är lärda att göra - för att undvika obehag & smärta. Den där arbetshästen på gatorna i utvecklingsländerna skulle lika gärna kunna vara din egen häst & av samma anledningar som arbetshästarna gör oftast inte en häst revolt & protesterar.

http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/hast/trav-galoppsport/argument#ixzz1OUTBQ7Lg

 


Undersökningar

2011-06-05 @ 19:03:00 Permalink Vetenskapliga studier Kommentarer: (0)


Man byggde ett hästhuvud, och satte i ett bett. Sedan lät man en trettonårig pojke dra i tyglarna, normalhårt. När trycket från bett och kindkedja gick över 100 kilo skulle underkäken gå av. Underkäken gick av vid de första tygeltagen. Det här är lite osäkert eftersom man endast hade tygeln i nedersta ringen på pelhamet. Men fortfarande, förstår ni ens vilka krafter som uppstår när ni drar i tyglarna?

Undersökningar

2011-06-05 @ 12:01:25 Permalink Vetenskapliga studier Kommentarer: (0)

I st petersburg gjorde några forskningar vissa undersökningar för att kolla bettets inverkan på hästen. Man tog 66 hästskallar från hästar som hade haft bett i munnen och 12 hästskallar från vildhästar. Ingen av vildhästarna uppvisade skador i munnen, endast 8 hästskallar från de med bett i munnen var fria från bettrelaterade skador. Kolla på bilden, så kan ni se hur nedslitna lanerna är. Den främre hästskallen har haft bett i munnen och den bakre har inte haft det. Dessutom orsakas ett tryck på tungan som gör att nervändar domnar och att det kommer för lite syre till den. Detta orsakar förlamning i vissa delar av tungan, som ryttarna aldrig märker.

Get back to nature. Live your principles. Reach your dream.

2011-06-02 @ 21:42:40 Permalink Texter Kommentarer: (1)
Vi människor måste sluta bete oss som rovdjur mot hästen. Ärligt talat är det inte konstigt att så många hästar idag är rädda eller försiktiga mot människor. Istället för rovdjur måste vi lära oss att förstå hästens eget beteende & därefter följa samma beteende. För när vi har förståelse för hästen, kan hästen ha förståelse för oss människor.


Jag hade förut en ponny som blivit misshandlad under en lång tid. Sedan hade hon hamnat på en ridskola där ingen förstod henne så de förklarade henne som "galen". Hon stod inte ens på ridskolan i ett år innan jag köpte henne. Där stod jag med häst som var mer vild än tam & verkligen var rädd för människor. Från början förstod jag inte heller hur jag skulle handskas med henne & därför skedde ingen förbättring. Det var då jag fick upp ögonen för ett friare & mer naturligt sett att arbeta med hästar. Kalla det NH om ni nu vill, men jag ser det som det orginella hästhanteringen. 
Hon följde efter mig som en hund när jag gick, utan grimma & grimskaft. Jag hade lärt mig att förmedla mitt kroppsspråk på ett sätt som gjorde att hon förstod. Hon lärde sig egentligen inget nytt, utan det var jag som lärde mig. Med tiden gick det bättre & bättre. Jag började kunna rida henne & nu var hon inte den där hästen som sprang runt & försökte få av en. Nej, hon var så mycket mer harmonisk nu & det var tack vare att jag inte betedde mig som ett rovdjur.

Hon fick möta en människa som inte betedde sig som ett rovdjur inför henne, utan som en jämnlike & hon förklarade mig som sin flockmedlem. Jag lärde mig allt av denna ponny. Jag lärde mig förstå hästens språk &  vilka fel jag gjort under mina då tretton år på hästryggen. Hon fick mig även att förstå att man inte kan hjälpa eller ha förståelse för någon annan om man inte har förståelse & hjälper sig själv först. Hon var min ängel & lärde mig att lyssna till mitt hjärta.



Ni får tycka vad ni vill om denna blogg. Att vi överdriver. Att vi inte kan någonting om hästar. Att vi är dumma i huvudet. Men det är vi inte & det är inte ni heller. Vi har bara olika syn på hästhanteringen. Sedan att vi kritiserar de stora hästbloggarna är bara som ett exempel för att visa vilka fel som är vanliga att man gör. Alla hästar kanske inte heller mår dåligt av det, men vi anser ändå att man ska vara medveten om vad man gör. Om ni nu så gärna vill kan vi väl kritisera random ryttare? För vi menar inget personligt mot storbloggarna, vi använder dem bara som exempel.
Ingen tvingar er att läsa våran blogg, så om ni inte gillar den; läs den inte. Kommentera gärna om ni vill uttrycka eran åsikt, men kom bara ihåg att inte börja med personliga påhopp osv. För diskutera med er, det gör vi gärna bara det hålls på ett moget sätt. :)

Ännu mer svar på tal (använd gärna blogresponse istället, mycket lättare)

2011-06-02 @ 16:57:08 Permalink Svar på tal Kommentarer: (2)

Anonym om Vad handlar den här bloggen om?:
Du e ju helt skadad...... vet du ens vad en häst är för djur och kan du nått om ridning så borde du inte påpeka så mkt.... tror all gör så gott som möjligt och du är nog inte så mkt bättre själv...

Svar: Eftersom vi båda har egna hästar & har haft det under en lång tid så ja; vi vet vad en häst är för något djur. Sen så får vi väl påpeka hur mycket vi vill? Eftersom att dagens ridsport har många brister så måste någon våga påpeka det! Dessutom är inte vi ensamma med våra åsikter, då det även finns informationsfilmer på youtube & forskningar kring det vi skriver om (t.ex. om nosgrimmor, bett osv). 
Sen har vi sagt att vi är bättre själva? Nej, men skillnaden är att vi är medvetna om vad vi gjort för fel & kämpar för att inte göra dem igen. För vi har varit precis som er andra; trott att man ska behandla hästen på det viset de flesta gör idag, men sedan öppnade vi ögonen & förstod hur fel det var. 
Människorna har all rätt att försvara sig, men det har även hästarna rätt till.
02 Juni, 16:27

Majo
om Vilka fel våra kära hästbloggare gör::
Sköt dig själv och bry dig inte om vad andra gör!!!!!
IP: 90.239.88.79

Svar:
Om man nu inte ska bry sig om vad andra gör, bry dig inte om vad vi gör då? :) 
Dessutom förstår vi ju att det är samma person som kommenterar de tre olika kommentarerna även fast du har valt olika namn, vi ser ju nämligen IP-numret hehe.
02 Juni, 16:03
LIsa om Vilka fel våra kära hästbloggare gör::
Visst kan man dra ästen i munnen ibland eller nå annat men alla gör misstag och jag tror faktiskt du också gjort de någon gång så jag säger bara de STOR DISS PÅ DIN BLOGG!

IP: 90.239.88.79

Svar: Ja vi har också gjort samma misstag, men vi gör inte dem längre eftersom vi faktiskt förstått hur det påverkar munnen & nerverna. Dessutom handlar det inte om bara "ibland", tyvärr gör ryttarna det allt för ofta eftersom det räknas till den vanliga ridningen.
02 Juni, 16:02
XD om Vilka fel våra kära hästbloggare gör::
Asså serry! Som om du kan rida bättre ! Visa när du rider så kan man ju se och föra att skriva de där så tycker jag även att du inte verkar kunna särskilt mycket = AMATÖR!

IP: 90.239.88.79

Svar:
Detta är en blogg som bygger på fakta & inte hur vi själva rider. Ni får tro vad ni vill om våran ridning, men ni vet ingenting om oss så därför kan ni inte heller säga att vi rider dåligt. Det enda vi vill är att påpeka de fel som alla ryttare gör för att få folk att förstå att ridningen inte ska behöva se ut så. Vi vill inte sprida hat mot hästbloggarna, men eftersom de är kända inom hästbloggvärlden så är de bra exempel för oss att visa & påpeka fel.
02 Juni, 16:00
Gry ([email protected]) om Vilka fel våra kära hästbloggare gör::
Kan man få se dig rida då? Visst dom gör lite fel men det gör varenda en någon gång! Patetisk ju.. Sköt ditt och låt domnhålla på med sina hästar. Vem orkar lägga ner energi på sånt här? Okej.. Människor med ett väldigt tråkigt liv verkar det som. SÄMST BLOGG!

Svar: Då kan ju även du sköta ditt & låta oss hålla på med våran blogg? 
Sedan vet du inte heller något om våra liv & om de är tråkiga eller inte. Vi har faktiskt väldigt roliga liv & i vanliga fall är vi inte "gnällspikar" som ni nu väljer att se oss - utan vi var bara uppmärksamma att den vanliga ridningen är på människans villkor & vilja & inte på hästens. 

Läs inte våran blogg då om den är sämst? Ingen tvingar dig att läsa. :)

Svar på tal

2011-06-02 @ 14:21:00 Permalink Svar på tal Kommentarer: (2)
Greta om Vad handlar den här bloggen om?:
Det känns som att de kanske finns värre djurplågeri än ridning, du kommer ju aldrig få någon att hålla med dig ändå. Är det då inte bättre att fokusera på något som är djurplågeri på riktigt? Så som pälsindustrin och likande? Eller varför inte om alla kvinnor som våldtas i Afrika eller alla barn som dagligen svälter ihjäl? Dem är det synd om på riktigt! De är inte synd om hästar då majoriteten av hästägarna lägger ner hela sin själ i att hästen ska trivas och må bra. Pallar inte gnälliga människor som fokuserar på helt fel saker, lägg energin på

Svar: Varför har vi redan fått tre kommentarer om hur bra våran tanke & blogg är? Så jag tror nog folk håller med oss. ;) 
Vi har valt att fokusera på sanningen om ridsporten eftersom att det inte är någoting som uppmärksammas speciellt mycket vilket både pälsindustrin, kvinnorna i Afrika osm våldtas & barn som dagligen svälter ihjäl gör. Om du nu tycker det är så viktigt att ha en blogg om det - starta det själv då!
Dagens ridsport har många brister. Skarpa bett, inspänningstyglar, sporrar, nosgrimmor & spön & tyvärr missbrukas dessa saker allt för ofta. Man ska inte behöva dra en häst i munnen för att få den att svänga/stanna. Hästen ska inte behöva ha ett bett som klämmer & en nosgrimma som förhindrar att den kan öppna munnen för att minska smärtan. En häst ska inte behöva känna sporrar & spön mot sin hud bara för att vi människor inte kan förstå hur vi ska rida dem.
Jag tycker först & främst att du ska kolla på de tre videoklippen vi än så länge lagt upp. När du sett dem kan du säga att vi är gnälliga & fokuserar på "fel saker". Sedan kommer vi dessutom i framtiden lägga upp olika studier, ännu mer videoklipp & mycket mer som bevisar att vi faktiskt inte är "gnälliga & fokuserar på fel saker". Vi vågar snarare se sanningen, vilket de flesta inte vågar.
"Kanske kommer ni bli arga, kära ryttare. Kanske kommer ni bli ledsna. Men sanningen kommer finnas kvar ändå. Alltid."

nu finns vi på bloglovin!

2011-06-02 @ 12:35:14 Permalink Allmänt Kommentarer: (4)
Följ min blogg med Bloglovin

wounded horses can't cry. - tre viktiga videoklipp som jag tycker alla som håller på med hästar borde se.

2011-06-01 @ 22:05:43 Permalink Videoklipp Kommentarer: (2)

RSS 2.0