Hur Ludo Philippaerts behandlar hästar och hästskötare

2012-05-06 @ 12:53:45 Permalink Texter Kommentarer: (0)

Ludo är en hoppryttare som har tävlat OS flera gånger. Många hävdar ju att toppryttare inte är elaka mot sina hästar eftersom de vet vad de gör. Nu går det dock att läsa på en tjejs blogg hur hennes vistelse hos Ludo hade varit. Jag valde att visa Del 2 i berättelsen just för att det framgår extra tydligt hur hästarna behandlas där. Nu kanske vissa kommer tänka att det ju inte är Ludo själv som delar ut bestraffningarna, men det är han som tillåter dem att ske. Det här är ett tydligt bevis på att inte alla toppryttare vet vad de gör.

Hur hästar och hästskötare behandlas hos Ludo: http://lamiamichelle.se/?p=5136#comments

Krubbitarrem på häst

2012-05-04 @ 17:54:54 Permalink Vetenskapliga studier Kommentarer: (1)
Häromdagen såg jag en sådan rem i en hästsportsaffär. Det gjorde mig så ledsen, eftersom jag vet hur grymt det är att sätta en sådan på en häst. Använder folk ens fortfarande såna, nu när alla myter om krubbitning är avslöjade? Är folk fortfarande så äckligt okunniga att de använder sådana inhumana metoder mot hästarna?




En häst krubbiter för att hantera en stressad/påfrestande situation eller har magsår. Det blir hästens utväg för att kunna hålla sig lugn och må något bättre. Krubbitning räknas som ett stereotypt beteende, och det är alltid ett tydligt tecken på att hästen inte mår bra. Man kan likna beteendet vid en drog ungefär, för hästen blir beroende. När hästen krubbiter så utsöndras beta-endorfiner, som kan liknas vid drogen Morfin. Detta får alltså hästen att må lite bättre. Jämför en krubbitande häst med en människa som utsätts för hemskheter i sitt liv och sedan börjar ta droger i ett desperat försök att må bättre. Häst och människa fungerar på samma sätt i det fallet.

Enligt http://forskning.equinfo.se/#post120 så gjordes en studie, som visar att om man sätter en krubbitarrem på hästen så börjar den krubbita ännu mer än tidigare när man tar av remmen igen. Hästen har alltså ett oerhört starkt behov av att krubbita när den mår dåligt. När man sätter en krubbitarrem på sin häst så tar man alltså bort den metod som hästen har utvecklat för att kunna hantera sitt psykiskt dåliga mående. Är det snällt mot hästen? Knappast.

Det finns ett flertal myter om krubbitning och här kommer de vanligaste:


Det här stämmer inte. Många försöker skylla ifrån sig genom att säga så, speciellt ridskolor. Om många hästar i samma stall börjar krubbita beror det enbart på att de upplever samma situationer, och att det alltså är stallet som är dåligt. Krubbitning smittar INTE, börjar många hästar i samma stall krubbita ska man tänka över hur hästhanteringen egentligen ser ut i det stallet.. Det händer att stall isolerar hästar med stereotypa beteenden för att de inte ska smitta andra hästar. Eftersom det nu är bevisat att det inte smittar är man ju bara dum i huvudet om man isolerar hästen. En häst som mår dåligt och börjar krubbita isoleras i vissa fall alltså, och börjar må ännu sämre eftersom den inte får se andra hästar. Smart.......


Det här stämmer inte heller. Tidigare trodde man att de kunde få kolik eftersom de svalde luft, men på senare tid har det visat sig att de inte alls gör det, och därför kan de omöjligt få kolik av krubbitning. Det är väl självklart att det händer ibland att krubbitare får kolik, men det händer alltså lika ofta som det gör med hästar som inte krubbiter. Krubbitning kan aldrig vara orsaken till kolik.


Krubbitning kan i vissa fall slita på tänderna, men detta kan man enkelt lösa genom att sätta upp gummi på boxkanterna. Istället väljer många att sätta en så kallad krubbitarrem på hästarna, som gör att det gör ont när de försöker bita. Om ni har läst texten så inser ni nog hur otroligt stressande det måste vara för hästen, när den plötsligt inte har något sätt att hantera sin dåliga psykiska hälsa på.



Det är helt otroligt konstigt att krubbitarrem fortfarande används och säljs. Folk borde veta bättre nuförtiden tycker man ju.

Källor:
http://forskning.equinfo.se/#post120
http://www.equerry.se/doc/upload/pdf/stereotypier02.pdf





RSS 2.0